Welkom!

IN 2024  BESTAAN WIJ MAAR LIEFST 100 JAAR...EN DAT VIEREN WE  IN STIJL!

Van komedie tot drama, van klassiekers tot gloednieuwe stukken - we hebben het de afgelopen 100 jaar allemaal gedaan. Onze jubileumfestiviteiten brengen een scala aan toneelproducties naar jullie toe om het rijke erfgoed van ons gezelschap te vieren.


  • Een eeuwlang cultuur in beweging

    1. Het Limburgs Toneel is een toneelgroep, gevormd door een stel enthousiaste theater– en spelmakers. Wij zijn één van de oudste toneelgezelschappen van Sittard en maken al jaren deel uit van het culturele leven van de stad. De historie en oprichting van Het Limburgs Toneel Sittard gaat in 2024 een eeuw terug. 


  • Het begon met...

    1. Jacobus Josephus Henricus Engelen (Jacques jr.), geboren op 19-4-1909 te Sittard. Hij was de zoon van Jacobus Hubertus Christiaan Engelen (Jacques sr.), die in Roermond lid was van de Rederijkerskamer en als lekespeler lid was van de toneelvereniging. Het bloed ging waar het niet gaan kon en Jacques jr. trad in de voetsporen van zijn vader en gaf in 1921 (12 jaar oud) zijn eerste voorstelling.

      Van 1924 tot 1928 waren vader en zoon samen binnen de toneelvereniging van Studentenclub Sanctus Petrus actief als speler en regisseur. Dit leidde op 24 april 1928 tot de oprichting van de Sittardse Toneelvereniging Kunst en Vermaak. Op 21 september 1929 werd het omgedoopt tot de Herentoneelvereniging Het Limburgs Toneel. Jacques sr. ging als regisseur aan de slag ging en jr. als speler en voorzitter. In 1936 werden dames toegelaten en werd de vereniging gemengd.

  • Toneel, straattheater en Revuu

    1. Met 56 leden in ons gezelschap en een aantal theaterproducties per seizoen, zijn wij altijd bezig om het publiek te vermaken. Naast onze toneelvoorstellingen, brengen we ook straattheater met behulp van een wagenspel. Een groot deel van onze getalenteerde acteurs draagt ook bij aan de Zittesje Revuu, die eens in de drie jaar plaatsvindt. Net zoals onze oprichters hebben nagestreefd, maken we nog steeds voorstellingen met passie, liefde en vooral veel plezier. Dat is dan ook wat het publiek van ons mag verwachten: spel, lol, emotie en een voorstelling met en vanuit het hart gemaakt.

agenda

Save the date: 13 & 15 december

Wil je de feestelijke afsluiting van ons jubileumjaar niet missen? Dan hebben we goed nieuws voor je!

Met veel plezier nodigen wij je uit voor ons eeuwfeest “de Kers(t)tuin” op vrijdag 13 december (avondvoorstelling) en zondag 15 december (matineevoorstelling).

We zijn trots te kunnen melden dat Marloes IJpelaar, bekend van haar werk als filmmaker en columnist voor Dagblad de Limburger, zowel de schrijfster als regisseuse is van dit bijzondere stuk. Met haar veelzijdige achtergrond brengt zij deze unieke productie tot leven in ons gelegenheidstheater “Ónger de 2 Tores” te Sittard-Sanderbout.

Wil je op zondag 15 december komen? Dan maak je deel uit van een bijzonder moment: de uitreiking van het Koninklijk Predicaat, ter ere van ons 100-jarig bestaan!

De tickets komen snel online, dus houd onze website in de gaten.

We kijken ernaar uit je te verwelkomen en samen dit bijzondere jaar op grootse wijze af te sluiten!

>> Eeuwfeest 13 december en 15 december

Kom naar de Kers(t)tuin!

>>  De Kers(t)tuin/ Ónger de 2 Tores / vrijdag 13 december & zondag 15 december


Ontdek de magie van de Kers(t)tuin – waar jij deel uitmaakt van het verhaal

Stel je voor: een voorstelling die je niet alleen bekijkt, maar waarin je zelf meespeelt. In “Kers(t)tuin” nemen we je mee op een verrassende reis door een wereld waar traditie en vernieuwing botsen én versmelten. Terwijl onze toneelspelers zich door de zaal bewegen, word jij omringd door muziek, emotie en onverwachte wendingen.


Van de warme klanken van jazz tot de futuristische beats van Vivaldi techno, dit is een kerstvoorstelling zoals je die nog nooit hebt beleefd. Laat je meeslepen in een tragikomedie die prikkelt, ontroert én je laat lachen. En het mooiste? Je maakt zelf onderdeel uit van deze bijzondere beleving.


Stap binnen in onze Kers(t)tuin, waar verleden en toekomst samenkomen en waar het verhaal pas écht compleet is als jij erbij bent.


Regie: Marloes IJpelaar

Contact

Heb je vragen, wil je meer informatie of ben je gewoon nieuwsgierig naar ons gezelschap? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Zorg dat je op de hoogte blijft

Het Limburgs Toneel Sittard staat klaar om je mee te nemen in ons 100-jarig jubileum. Om op de hoogte te blijven van al het nieuws en de updates over onze jubileumvoorstellingen, raden we je aan om regelmatig onze website en social media in de gaten te houden. Mis geen enkel detail, want onze producties worden absoluut de talk of the town!

Contact gegevens


  • info@limburgstoneelsittard.nl