Welkom!

IN 2024  BESTAAN WIJ MAAR LIEFST 100 JAAR...EN DAT VIEREN WE  IN STIJL!

Van komedie tot drama, van klassiekers tot gloednieuwe stukken - we hebben het de afgelopen 100 jaar allemaal gedaan. Onze jubileumfestiviteiten brengen een scala aan toneelproducties naar jullie toe om het rijke erfgoed van ons gezelschap te vieren.


 • Een eeuwlang cultuur in beweging

  1. Het Limburgs Toneel is een toneelgroep, gevormd door een stel enthousiaste theater– en spelmakers. Wij zijn één van de oudste toneelgezelschappen van Sittard en maken al jaren deel uit van het culturele leven van de stad. De historie en oprichting van Het Limburgs Toneel Sittard gaat in 2024 een eeuw terug. 


 • Het begon met...

  1. Jacobus Josephus Henricus Engelen (Jacques jr.), geboren op 19-4-1909 te Sittard. Hij was de zoon van Jacobus Hubertus Christiaan Engelen (Jacques sr.), die in Roermond lid was van de Rederijkerskamer en als lekespeler lid was van de toneelvereniging. Het bloed ging waar het niet gaan kon en Jacques jr. trad in de voetsporen van zijn vader en gaf in 1921 (12 jaar oud) zijn eerste voorstelling.

   Van 1924 tot 1928 waren vader en zoon samen binnen de toneelvereniging van Studentenclub Sanctus Petrus actief als speler en regisseur. Dit leidde op 24 april 1928 tot de oprichting van de Sittardse Toneelvereniging Kunst en Vermaak. Op 21 september 1929 werd het omgedoopt tot de Herentoneelvereniging Het Limburgs Toneel. Jacques sr. ging als regisseur aan de slag ging en jr. als speler en voorzitter. In 1936 werden dames toegelaten en werd de vereniging gemengd.

 • Toneel, straattheater en Revuu

  1. Met 56 leden in ons gezelschap en een aantal theaterproducties per seizoen, zijn wij altijd bezig om het publiek te vermaken. Naast onze toneelvoorstellingen, brengen we ook straattheater met behulp van een wagenspel. Een groot deel van onze getalenteerde acteurs draagt ook bij aan de Zittesje Revuu, die eens in de drie jaar plaatsvindt. Net zoals onze oprichters hebben nagestreefd, maken we nog steeds voorstellingen met passie, liefde en vooral veel plezier. Dat is dan ook wat het publiek van ons mag verwachten: spel, lol, emotie en een voorstelling met en vanuit het hart gemaakt.

agenda

Zet 6 juli met dikke stift in je agenda

En er volgt binnenkort nog meer in onze agenda.

Zo kun je ons zien tijdens het Sint Rosa festival op 23, 24 en 25 augustus en hebben we nog een heel mooi najaarsprogramma in petto!

>> Wagenspel 6 juli

Kom naar de binnenstad van Sittard!

>>  Wagenspel / Binnenstad van Sittard / 6 juli 2024

Op zaterdag 6 juli spelen we niet één maar twee wagenspelen in de binnenstad van Sittard! Samen met Sint Donatus Nuth komen we naar je toe.

Wagenspel Kraakpandj
Het jaar 1980. Beatrix wordt gekroond tot de nieuwe koningin van Nederland. Maar er is meer. Een hoop onrust omdat krakers door het hele land panden bezetten. Ook in Sittard. Karel en zijn vriendin Yvonne hebben ook een kamer bezet in een  pand in Sittard. Samen met andere krakers bijvoorbeeld hun vriendin Heleen. De huisbaas is hier natuurlijk helemaal niet zo blij mee. Dan komen de vader en de moeder van Yvonne op bezoek. Ze zijn verrast en onthutst om te ervaren hoe hun dochter leeft. Ook de media is ter plaatse. Dit in de persoon van verslaggeefster van de radio. Bindt de huisbaas nog in? Accepteren de ouders van Yvonne de situatie hoe hun dochter leeft? En accepteren ze de vriend van hun dochter Karel? En welke rol speelt de media in de alles? U krijgt antwoord op deze vragen en nog veel meer tijdens de opvoeringen van het wagenspel “Kraakpandj”!

Auteur: Jim Keulmans
Spelers: Roel Vrinssen, Sandy van den Borst, Lente van Oppen, Richard Schmeits, Jan van Daal, Ingrid Gruisen, Sonja Dirix
Regie: Erik Derikx

Wagenspel Mien groëtste sjat
In de kleine, kluchtige volkskomedie ‘Mien groëtste sjat’ staat de rijke waspoederfabrikant Lewie Robijns voor een groot dilemma. Volgens een waarzegster heeft hij nog maar enkele maanden te leven. Hij wil zijn grootste bezittingen achterlaten aan twee dames die hem tijdens zijn leven bijzonder veel plezier in de late uurtjes hebben bezorgd. Dan verschijnt zijn ex-vrouw Diana – een vat vol onverwerkte frustratie – die vindt dat zij recht heeft op het geld… Wie gaat er met de buit vandoor?

Auteur: Quincy Grootjans
Spelers: Harry Louvenberg, Yvette van den Essen, Joep Salden, Floor Huijerjans, Ylanda Könings.
Regie: Mike Severens

Tot snel!

Tot snel!

Tot snel!

Contact

Heb je vragen, wil je meer informatie of ben je gewoon nieuwsgierig naar ons gezelschap? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Zorg dat je op de hoogte blijft

Het Limburgs Toneel Sittard staat klaar om je mee te nemen in ons 100-jarig jubileum. Om op de hoogte te blijven van al het nieuws en de updates over onze jubileumvoorstellingen, raden we je aan om regelmatig onze website en social media in de gaten te houden. Mis geen enkel detail, want onze producties worden absoluut de talk of the town!

Contact gegevens


 • info@limburgstoneelsittard.nl